Op maandag 11 januari 2021 is de pilot met de webmodule van start gegaan. Opdrachtgevers kunnen deze tool nu gebruiken om de aard van de arbeidsrelatie vast te stellen. “Altijd nog een zeer ingewikkelde klus voor opdrachtgevers. Zelfs experts komen er vaak niet uit”, zegt Margreet Drijvers, directeur PZO. Gelukkig is het gebruik van de webmodule niet verplicht.

Hoe werkt de webmodule?

Om ‘duidelijkheid’ te krijgen over de arbeidsrelatie kan een opdrachtgever gebruik maken van de webmodule. Door het invullen van een (lange) online vragenlijst kan de opdrachtgever uitsluitsel krijgen of een opdracht buiten dienstbetrekking uitgevoerd kan worden. “Dat klinkt allemaal heel simpel, maar het blijkt een utopie”, zegt Margreet Drijvers.

 

Vaststellen van de arbeidsrelatie ingewikkeld

Het vaststellen van een arbeidsrelatie is ontzettend ingewikkeld. Zelfs experts hebben moeite om duiding te geven aan een arbeidsrelatie. Bovendien blijkt ook de context van wezenlijk belang, een onderdeel dat de webmodule niet goed kan inschatten. De webmodule geeft dus in veel gevallen niet het juiste oordeel aan de opdrachtgever na het invullen van de vragenlijst. Daarom is maar de vraag of opdrachtgevers de zo noodzakelijke duidelijkheid krijgen. Ook leert de ervaring dat de uitvoering van een opdracht continu verandert omdat het namelijk een illusie is dat op voorhand al met alles rekening kan worden gehouden. De webmodule houdt echter geen rekening met veranderende omstandigheden.

 

PZO vreest met grote vrezen

De introductie van de pilot komt op een heel ongelukkig moment. De coronacrisis leidt al bij veel ondernemers tot heel veel onzekerheden. Ze kunnen de onzekerheid of ze een zelfstandige buiten dienstbetrekking het werk kunnen laten doen er niet bij hebben. Dit kan er toe leiden dat voor veel zelfstandigen de opdrachten weer op de tocht komen te staan.

Ook vreest PZO ervoor dat opdrachtgevers onnodig op kosten worden gejaagd door het inroepen van externe hulp. “Volstrekt niet nodig”, aldus Drijvers. “Het gebruik van de webmodule is niet verplicht en invulling er van gebeurt anoniem”.

X