Voorafgaand aan de verkiezingen, hebben we je een aantal keer gewezen op de stemwijzer voor zelfstandigen, een initiatief van ZipConomy. De resultaten daarvan geven PZO de nodige ‘munitie’ om door te gaan zoals we bezig waren.

In de eerste plaats is het interessant om te zien dat de VVD nog altijd de meest populaire partij is onder zelfstandigen. Veel zelfstandigen zien zich dus echt als ondernemer!

VOLT is de tweede partij, daarna volgt NSC en GL/PvdA.

Bij zowel VOLT als GL/PvdA zijn de zzp-standpunten minder bepalend geweest voor de keuze voor die partij.

De resultaten vertellen ons daarnaast dat van de ruim 1.500 zelfstandigen die de stemwijzer hebben ingevuld, 41% bij de komst van een AOV, een opt-out regeling de beste optie vindt. De drie andere varianten krijgen minder steun.

Ook met betrekking tot de wet DBA, is de overgrote meerderheid (77%) voor het vastleggen van ondernemerscriteria in de wet. In plaats van het huidige wetsvoorstel waarbij onderzocht wordt of een zelfstandige werknemer is, zouden ze graag zien dat wordt onderzocht of iemand ondernemer is. Wie daaraan voldoet, krijgt vrijheid.

We zijn blij om te zien dat datgene wat zelfstandigen belangrijk vinden, overeenkomt met waar PZO voor opkomt!

Voor zowel de AOV met een opt-out regeling als voor de eigen rechtspositie voor zelfstandigen, zal PZO zich ook in 2024 onverminderd inzetten!

Lees hier een volledige weergave van de resultaten.

Meike Mommers
(Adviseur belangenbehartiging PZO)

X