Het jaar 2023 loopt ten einde. Een nieuw jaar betekent dat zelfstandigen te maken krijgen met nieuwe wetten en wetswijzigingen. Wij kijken graag met jullie vooruit om te bekijken wat je als zelfstandige kan verwachten.

 

 

Evenals in voorgaande jaren, gaat de zelfstandigenaftrek komend jaar nog verder omlaag. Daarnaast daalt de mkb-winstvrijstelling en krijg je geen betalingskorting meer als je je voorlopige aanslag inkomstenbelasting in één keer betaalt. Er zijn ook wat lichtpuntjes. Zo ga je als zelfstandige minder belasting betalen over het geld op een derdengeldenrekening en wordt de energie-investeringsaftrek verlengd.

 

Onbelaste reiskostenvergoeding stijgt

De onbelaste reiskostenvergoeding stijgt naar verwachting van 21 naar 23 cent per kilometer. Zelfstandigen (die ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting) mogen nu dus 23 cent per zakelijk gereden kilometer aftrekken van hun winst.

Minder belasting over geld op derdengeldenrekening

Je betaalt in 2024 naar verwachting minder belasting over het geld dat op een derdengeldenrekening staat. Dat komt omdat het voorheen werd gezien als een belegging, waarover je 6,17 procent belasting betaalt. Vanaf volgend jaar wordt het geld op de rekening gezien als banktegoed, en daar betaal je minder belasting over, namelijk 0,36 procent.

Betalingskorting voorlopige aanslag inkomstenbelasting verdwijnt

In 2024 krijg je geen betalingskorting meer als je de voorlopige aanslag van de inkomstenbelasting in één keer betaalt. Het maakt volgend jaar dus niet meer uit of je het bedrag in één keer of in termijnen betaalt.

Mkb-winstvrijstelling daalt

Zelfstandigen gaan in 2024 meer belasting betalen over hun gemaakte winst. De mkb-winstvrijstelling voor kleine en middelgrote ondernemingen gaat namelijk omlaag. De winstvrijstelling daalt van 14 naar 12,7 procent.

Zelfstandigenaftrek verder omlaag

De zelfstandigenaftrek gaat met € 1.280 omlaag. In 2023 was het nog € 5.030, in 2024 zakt de zelfstandigenaftrek naar € 3.750. Over dit bedrag hoef je geen belasting te betalen, omdat je het van je winst mag aftrekken. De komende jaren zal de zelfstandigenaftrek verder dalen. Je hebt recht op de aftrek als je minimaal 1225 uur per jaar in je onderneming werkt.

Tarief box 3 sneller omhoog

Een jaar eerder dan voorspeld, stijgt het tarief in box 3 van de inkomstenbelasting van 32 procent naar 34 procent. Maar in 2025 zal het tarief niet stijgen en dus 34 procent blijven. Het heffingsvrije vermogen (waar je geen belasting over betaalt) blijft in 2024 € 57.000.

Energie-investeringsaftrek verlengd maar lager

Als je investeert in energiebesparende en duurzame bedrijfsmiddelen, dan kun je in aanmerking komen voor de energie-investeringsaftrek (EIA). Daarmee mag je een percentage van de kosten van je investering aftrekken van de winst en betaal je minder belasting. De EIA voor ondernemers wordt verlengd tot en met 2028. Wel gaat het percentage dat je af mag trekken omlaag van 45,5 naar 40%.

NB: Het gaat bij bovenstaande wetten om verwachte wijzigingen. Het doel is dat dat ze op 1 januari 2024 ingaan, maar nog niet alle stappen zijn doorlopen.

Meer (actuele) informatie over wat er allemaal verandert? Ga naar de website van het KvK of het Ondermersplein.

Meike Mommers
(Adviseur belangenbehartiging PZO)

X