Rijksoverheid gaat ondernemers compenseren die in verband met een Bbz-lening van de gemeente toeslagen hebben moeten terugbetalen. Heb je in 2014,2015 of 2016 gebruik gemaakt van de Bbz, dan kom je mogelijk in aanmerking voor compensatie. Die compensatie kun je tot en met 31 december 2019 aanvragen bij de Belastingdienst.

Kom je in aanmerking voor compensatie?

Je komt in aanmerking voor de compensatieregeling als je leenbijstand in de jaren 2014, 2015 of 2016 door de gemeente is omgezet in een gift. Hierdoor had je namelijk een hoger inkomen in die jaren en heeft dat ertoe kunnen leiden dat je toeslag(en) moest terugbetalen. Het meerekenen van de gift bij het inkomen blijkt een onjuiste handelswijze. Als je een aanvraag doet, gaat de Belastingdienst de toeslag(en) opnieuw berekenen waarbij ze de gift niet meetellen bij je inkomen.

Tot nu toe zijn er pas zo’n 180 aanvragen gedaan, daarom attendeert staatssecretaris Van Ark gemeenten in deze brief nogmaals op de tijdelijke compensatieregeling.

 

Stuur een brief naar de Belastingdienst

Ben jij gedupeerd? Meld je dan schriftelijk bij de Belastingdienst door een brief te sturen naar:

Belastingdienst/Toeslagen
Postbus 4510
6401 JA Heerlen

In de brief moet je duidelijk vermelden: 1. dat het gaat om de compensatieregeling Bbz; 2. welk jaar of welke jaren het betreft;  3. een verklaring van de gemeente meesturen, waaruit blijkt dat de lening in 2014, 2015  of 2016 is omgezet in een bedrag ‘om niet’.

 

Meer informatie

Voor meer informatie over deze compensatieregeling, ga je naar de website van de Belastingdienst.

 

X