Het is fijn om zelfstandig ondernemer te zijn! Je kunt winkelen als het jou uitkomt en niet alleen op drukke zaterdagen of na een lange dag op kantoor. Je kunt vaak werken waar je maar wilt: thuis, aan een tafeltje van een koffietent of zelfs onder de wuivende palmen van een strand op een zonnige bestemming. Maar er moet wel geld binnenkomen. En zeker in tijden van corona kan dat een uitdaging zijn. Het is nu lastiger dan ooit om goede opdrachten binnen te halen. Zeker als je werkt in een vakgebied waarin je niet bepaald de enige bent of in een branche waar het werk is stil gevallen. Daarom geven we je hieronder een paar tips om meer opdrachten te krijgen.

Schrijf je in bij een platform

Online kun je verschillende platforms vinden waar bedrijven en zzp’ers elkaar kunnen vinden, zoals Freelancer.nl. Op dit platform verschijnen dagelijks veel nieuwe opdrachten. Je kunt op een makkelijke manier in contact komen met opdrachtgevers van grote bedrijven, kleine bedrijven maar ook particulieren. Het is zaak je profiel zo goed mogelijk in te vullen, maar daarna kun je efficient en snel op verschillende opdrachten reageren.

Wat geldt voor ondernemers die opdrachten zoeken, geldt ook voor bedrijven die iemand nodig hebben: waar vind je die? Sommige zzp’ers denken dat het niet werkt. Of dat je op die manier alleen slecht betaalde opdrachten krijgt. Maar dat valt reuze mee. Als je een goed uurtarief hanteert, kun je bij sommige opdrachten inderdaad achter het net vissen. Maar gelukkig zijn er ook heel veel bedrijven die liever gaan voor kwaliteit dan voor de laagste prijs.

 

Haal je contacten aan

Had je voor je voorheen een baan? Bel of mail dan je oud-collega’s eens. Zelfs al heeft dit bedrijf weinig of niets te maken met je werkzaamheden. Het kan je waardevolle contacten opleveren. En misschien zelfs mooie opdrachten.

 

Zet je netwerk in: subtiel of groots

Het lijkt een open deur, maar toch doen maar weinig ondernemers het: de mensen in hun netwerk vragen om uit te kijken naar mogelijke opdrachten of potentiele opdrachtgevers. Je denkt misschien dat je partner, beste vriendin of vader dat automatisch doet. Maar is dat wel zo? Weten ze dat je best nog wel wat opdrachten kunt gebruiken? En wat jij opdrachtgevers precies te bieden hebt? Nodig ze uit voor een etentje en bespreek je talenten en wensen uitgebreid. Er zijn zelfs zzp'ers die een avond organiseren voor familie, vrienden, oud-collega’s, buurtgenoten en andere zelfstandig ondernemers om zichzelf te pitchen. Je moet wat lef hebben, maar het werkt wel.

 

Schrijf een blog of nieuwsbrief

Je weet natuurlijk heel veel over je vakgebied. Kun je ook een beetje schrijven? Combineer die twee dingen en schrijf een blog. Je kunt die bijvoorbeeld op je eigen website, op platforms of op een site met nieuws over jouw vakgebied (laten) plaatsen. Of stuur je opdrachtgevers een paar keer per jaar een korte nieuwsbrief met onder meer relevante nieuwtjes en een kort verslag van opdrachten die je hebt gedaan of gaat doen. Denk maar aan het gezegde: ‘uit het oog, uit het hart’.  Met een nieuwsbrief zorg je dat je weer in het hart komt!

 

 

Dit blog is geschreven door Freelancer.nl, een platform waar vraag en aanbod elkaar vinden. Ben jij op zoek naar mooie opdrachten? Neem dan eens een kijkje op de website van Freelancer.nl.

X