Op 28 september heeft het kabinet in een persconferentie in verband met aangescherpte coronamaatregelen aangekondigd dat de beperkte vermogenstoets in de Tozo 3 vooralsnog niet wordt ingevoerd.

Het betekent niet dat de vermogenstoets helemaal van de baan is, maar per 1 oktober wordt deze in ieder geval niet ingevoerd. “Zeer terecht dat met de aanscherping van de maatregelen, waardoor ondernemers weer in hun inkomen worden geraakt, deze toets van de baan is”, aldus Drijvers, directeur PZO. In een Kamerbrief laat staatssecretaris Van 't Wout weten dat de partnertoets vanaf 1 april 2021 gaat gelden voor Tozo 4. Er volgt dan een nieuwe aanvraagprocedure. Tozo 3 kan van 1 oktober 2020 tot en met 31 maart 2021 aangevraagd worden.

 

De gemeenten hebben echter hard gewerkt aan hun processen om in de uitvoering deze vermogenstoets toe te passen. Nu moet het roer weer om. Het kan dus zijn dat de gemeenten nog niet helemaal klaar zijn op 1 oktober. Houd daarom de website van je gemeente in de gaten om te kijken wanneer je de aanvraag kunt indienen dan wel verlengen.

PZO houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en zal aandachtspunten steeds in de klankbordgroep van de Tozo onder de aandacht brengen van het ministerie.

 

Ontstaan van de Tozo

In de afgelopen periode hebben we veel vragen gekregen over het ontstaan van de Tozo. In maart, toen de coronacrisis net was uitgebroken, heeft het kabinet steunmaatregelen voor ondernemers opgetuigd. Voor zelfstandigen is dat met name de Tozo. Voor polderbegrippen ging dat razendsnel. Binnen no time zat PZO in de klankbordgroep die nu nog steeds actief is.

Om zo snel mogelijk een maatregel te maken voor ondernemers is aangesloten op bestaande regelgeving, zodat ook in de praktijk getroffen ondernemers snel geholpen konden worden. De Participatiewet (“de bijstand”) is het uitgangspunt geweest van deze steunmaatregel. Dat heeft als voordeel dat de uitvoering heel snel kon worden opgetuigd, maar dat de uitgangspunten van de Participatiewet het uitgangspunt zijn.

X