Op het eerste gezicht is het een overwinning voor zelfstandig ondernemers die streven naar vrijheid en eigen keuzes maken, want dat is precies waar de VVD en D66 voor staan. Maar omdat er nog een formatie moet komen met andere partijen is het nog even billen knijpen. Mogelijke formatiepartijen hebben namelijk een andere visie op zelfstandig ondernemerschap en dat zou het regeerakkoord uiteraard kunnen beïnvloeden.

Stem van zelfstandigen zichtbaar

De stem van zelfstandig ondernemers is duidelijk terug te zien in de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen. VVD en D66 zijn de grootste partijen en passen qua waarden heel goed bij zelfstandigen. Beide partijen willen ruimte voor eigen keuzes van ondernemers en de onderkant van de markt beschermen. Dat wordt een gemakkelijke onderhandeling op dit dossier, zou je denken.

 

Formatie

Maar de twee partijen hebben geen meerderheid in de Tweede Kamer en daarom worden er coalitiepartners gezocht en daar wordt het voor zelfstandigen spannender. Want veelgenoemde samenwerkingspartij CDA heeft een andere blik op zelfstandigen en wil juist meer mensen in een vast dienstverband krijgen en hanteert bovendien het werknemer-tenzij principe. Of wordt er een strategische keuze gemaakt met JA21 of misschien wel die andere nieuwkomer Volt. De standpunten rondom zelfstandig ondernemerschap van alle partijen kun je teruglezen op de website van ZZP Kieswijzer.

 

Het blijft spannend

Het blijft de komende weken nog even spannend. Hoe verloopt de formatie, welke rol speelt corona en het herstelplan en welke afspraken worden er gemaakt over de arbeidsmarkt en de zelfstandigen die daar een significante plek hebben. Kunnen we nu eindelijk afspraken maken over een eigen rechtspositie? Uiteraard zullen wij onze input leveren voor een moderne en toekomstbestendige arbeidsmarkt waar zelfstandigen een belangrijk onderdeel van zijn.

X