Op woensdag 28 oktober ging Zelfstandig 3.0 online met als thema ‘Samen zijn we de Verandering’. Ondernemers zijn in staat zich aan te passen aan nieuwe en veranderende omstandigheden en ze kunnen maatschappelijke veranderingen in gang zetten. Juist deze tijd vraagt om veerkracht en flexibiliteit om je eigen situatie aan te vliegen. Diverse ondernemers hebben laten zien wat er mogelijk is in deze tijden, maar ook dat er van alles mogelijk is. Kortom een inspirerend online event waar ook nog eens online genetwerkt kon worden.

De dag begon heel vroeg met een gesprek met Jacco Vonhof, zelf ondernemer en voorzitter van MKB Nederland. De lockdown zette de vertegenwoordigers van de ondernemers / werkgevers samen met die van werknemers en het kabinet in sneltrein tempo aan tafel om het steunpakket op te tuigen. Jacco spreekt dan ook van de polder 3.0 ook omdat de belangen voor even gelijk waren, namelijk behoud van werk en inkomen.

In het gesprek met Steven van Weyenberg komt naar voren dat de politiek een belangrijke partner is om de zaken voor zelfstandigen voor elkaar te krijgen. Voor Steven zijn zelfstandigen ondernemers omdat ze dat graag willen en verzet zich tegen het beeld dat zelfstandigen als werknemers moeten worden beschouwd.

 

Verandering als constante

Jacco Vonhof gaf aan dat verandering een constante is. Een aantal ondernemers hebben de verandering dan ook omarmd. We hebben hen gevraagd hun verhaal te delen om zo andere ondernemers te inspireren.

Marijke Roskam zag haar agenda leegstromen. Ze ging niet bij de pakken neerzitten, maar onderzocht hoe het ook anders en vooral digitaal kan. Ze ziet zichzelf niet als ondernemer in de evenementen branche maar als gespreksleider en dat kan ook anders dan op het podium. Inmiddels is haar agenda weer helemaal ramvol doordat ze positief bleef. Vooral door het gebruik van haar eigen taal en haar positieve benadering.

Timo Krenn van Kartent heeft inmiddels een hele lading kartonnen tenten voor festivals in de opslag liggen. Die zouden afgelopen zomer allemaal gebruikt worden. Maar ook dat liep anders. In een paar maanden tijd heeft hij als alternatief twee productlijnen ontwikkeld. Eén met consumentenproducten en de ander voor het leveren van maatwerk, zoals kasten. De meeste producten hoeven in de praktijk geen 25 jaar mee te gaan en dan is een volledig recyclebaar product een mooi alternatief.

Gerhart Drijvers is werkzaam in de culturele sector, één van de zwaarst getroffen sectoren. Toen zijn agenda leeg raakte en hij geen inkomsten meer had, raakte hij licht in paniek. Hij bedacht wat hij kon gaan doen met zijn competenties, kwaliteiten en netwerk en kwam op het idee om Conforto op te richten. Zo brengt hij coronaproof ‘vitale muziek in virale tijden’. Kunstenaars willen graag aansluiten op maatschappelijke ontwikkelingen en wat er leeft in de maatschappij. Grootse muziek maakt hij nu klein en zo biedt de muziek op een andere manier dan op het podium schoonheid en troost.

 

Online netwerken

Tijdens de break out sessies hebben alle deelnemers op verschillende manieren kennis en inspiratie opgedaan en elkaar ontmoet zonder en met beeld en geluid. Met het lunchrecept heeft iedereen iets lekkers en gezonds kunnen maken als afsluiting.

Ondanks dat we elkaar niet persoonlijk hebben kunnen ontmoeten, zijn we erg blij dat we het op deze manier hebben kunnen doen. Graag tot een volgende keer!

X