Het aantal besmettingen in Nederland neemt nog steeds langzaam toe en de provincie Noord-Brabant heeft zelfs opgeroepen om sociaal contact zo veel mogelijk te vermijden. Steeds meer organisaties kondigen maatregelen aan om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Een groot deel van de zelfstandigen werkt thuis en ervaart geen problemen, maar in sommige gevallen kan het Coronavirus ervoor zorgen dat je tijdelijk zonder opdrachten komt te zitten.

Een aantal sectoren wordt hard geraakt door het virus, denk bijvoorbeeld aan de evenementenbranche. Evenementen worden afgelast en daardoor komen zelfstandigen in die sector plotseling zonder opdrachten te zitten. De opdracht wordt geannuleerd dan wel uitgesteld. Andere zelfstandigen kunnen prima vanuit huis hun opdrachten uitvoeren, zijn werkzaam in een gebied waar (nog) geen besmettingen zijn of hebben in hun sector helemaal geen last van het virus.

 

Wat kun je doen als je in de financiële problemen komt?

Dat opdrachten onverwacht worden afgezegd of uitgesteld kan er voor zorgen dat je als zelfstandige tijdelijk financieel krap komt te zitten. Het Besluit Bijstand zelfstandigen (Bbz) kan in sommige gevallen uitkomst bieden. Je kunt onder voorwaarden in aanmerking komen voor een periodieke uitkering of bedrijfskapitaal. Meer weten over het Bbz in jouw gemeente? Neem contact met de gemeente of roep de hulp in van 155 Help een bedrijf (www.155.nl).

Ook Qredits kan je misschien verder helpen met een flexibel krediet.

 

Gemeenten, wees coulant

Binnen alle gemeenten van Nederland werken veel zzp’ers. Het kan niet de bedoeling zijn dat zelfstandigen door het Coronavirus aan de grond komen te zitten of omvallen. Wij roepen alle gemeenten op om oog te hebben voor deze ondernemers. Zorg voor voldoende informatie naar de ondernemers en help ze.

X