De nieuwe lockdown is opnieuw een klap voor de getroffen ondernemers. Helemaal nu de steun volledig is afgebouwd in dit kwartaal. Het kabinet heeft in de persconferentie aangegeven dat er opnieuw naar de steunpakketten gekeken wordt en dat is nodig ook. “Je kunt niet telkens dezelfde ondernemers de dupe maken van de coronapandemie. Het is zaak om te gaan bekijken hoe we met het virus kunnen leven zodat ondernemers zich weer kunnen gaan richten op ondernemen”, zegt Margreet Drijvers.

Uitbreiding steunpakketten

Dat getroffen ondernemers worden gesteund is niet meer dan normaal. Zij worden immers op last van de overheid beperkt om te ondernemen. Het is dan ook jammer dat het kabinet kiest voor beperkte steun en geen compensatie. Het kabinet gaat in ieder geval de NOW terugbrengen en de TVL verhogen zo is te lezen. Daarnaast wordt verder uitstel van belasting gegeven en is er extra aandacht voor de sectoren sport en cultuur.

 

Voor zelfstandigen weinig aandacht

Tot op heden lijkt er voor zelfstandigen weinig aandacht in de vernieuwde steunpakketten. “Opvallend is dat de Tozo niet wordt teruggebracht. Er is op dit moment weliswaar de vereenvoudigde Bbz, maar die is strenger dan de Tozo die we voorheen hadden. Bovendien is ook de TVL vaak onbereikbaar voor zelfstandigen doordat als voorwaarde wordt gesteld dat zij een aparte oprit moeten hebben voor hun onderneming”, laat Margreet Drijvers weten.

 

Tijd om naar de toekomst te kijken

Voor alle ondernemers in Nederland is het zaak dat het kabinet gaat kijken naar de toekomst. Op welke manier kunnen we gaan leven met het virus? Je kunt namelijk niet keer op keer dezelfde ondernemers de dupe maken van deze coronapandemie. Uiteraard hebben veel ondernemers aanpassingen gedaan om te kunnen blijven ondernemen, maar niet altijd blijkt dat genoeg om sluiting te voorkomen. Daarom is het belangrijk om nu een plan te gaan maken hoe we dat de komende wintermaanden maar ook volgende jaren gaan aanpakken.

 

 

Update: inmiddels is de steun iets verder uitgebreid. Je lees er meer over in dit artikel. 

X