We springen een gat in de lucht, want ongewenste telefoontjes zijn binnenkort voorbij. Het is een grote ergernis van zowel consumenten alsook zelfstandige ondernemers. Verkopers die op de meest onmogelijke tijden je via de telefoon iets proberen te verkopen. Als alles naar verwachting verloopt, is dat vanaf 1 juli 2021 voorbij. PZO is ontzettend verheugd met dit nieuws want ook zelfstandigen vallen onder deze wet. Yes!

Anderhalf jaar geleden diende staatssecretaris Mona Keijzer een wetsvoorstel in om ongewenste telefoongesprekken met natuurlijke personen te stoppen. Twee weken geleden stemde de Tweede Kamer in met het wetsvoorstel waarna de Eerste Kamer deze week volgde met instemming.

 

Opt-in-systeem

Dit wetsvoorstel introduceert een opt-in-systeem voor telemarketing. Telemarketing aan natuurlijke personen mag alleen plaatsvinden als zij hiervoor uitdrukkelijk toestemming hebben gegeven of als er een klantrelatie is (geweest). Als je bij een partij een product of dienst afneemt of hebt afgenomen dan mogen zij jou voor onbepaalde tijd benaderen met een nieuw aanbod voor een soortgelijk product of dienst. Om de handhavingsmogelijkheden van de ACM te verbeteren, mag bovendien niet meer met een anoniem nummer worden gebeld.

 

Ook zelfstandigen beschermd

Ook zelfstandigen kunnen een gat in de lucht springen. Naast consumenten zijn ook ondernemers zonder rechtspersoonlijkheid, zoals eenmanszaken, vennootschappen onder firma, commanditaire vennootschappen, en maatschappen beschermd. Rechtspersonen zoals de BV, NV, vereniging, coöperatie/onderlinge waarborgmaatschappij en stichting kunnen wel nog steeds worden gebeld.

Vermoedelijk wordt het opt-in-systeem ingevoerd vanaf 1 juli 2021. PZO is ontzettend verheugd met dit nieuws. “Zelfstandigen waarderen dit enorm en zijn blij dat ze straks verlost zijn van deze vervelende vorm van acquisitie. Als je iedere week of soms zelfs iedere dag gestoord wordt tijdens je werk dan is het een hele opluchting dat dat straks voorbij is”.

X